Сагата КТБ продължава с пълна сила

Наблюдаващия прокурор по делото КТБ – Иван Гешев заяви в прав текст, че тази банка е инвестиционна пирамида.

Той изрази предположение, че случаят КТБ ще влезе в учебниците по история. Прокурор Иван Гешев заяви, че не му е известен друг подобен пример в световната история за това как реално функционираща банка е превърната в пирамидална структура. Наблюдаващият прокурор бе категоричен, че КТБ представлява по-скоро инвестиционна пирамида, отколкото банка. На базата на събраните до момента доказателства по делото, прокурор Иван Гешев заяви, че в последните няколко години тази структура е функционирала, за да обслужва бизнеса на собственика си.

[caption id="attachment_427917" align="alignright" width="300"]Сагата КТБ продължава с пълна сила Сагата КТБ продължава с пълна сила[/caption]

Той подчерта, че вината за ситуацията в КТБ не е само на една институция, а трябва да бъде поделена между БНБ, МВР, ДАНС, външни и вътрешни одитори, одиторния комитет и Надзорния съвет на банката. На въпроса дали може да бъде търсена конкретна отговорност по случая КТБ, наблюдаващият прокурор посочва, че конкретни лица могат да бъдат обвинени едва когато бъдат събрани необходимите за това доказателства. Прокурорът подчерта, че КТБ е инвестиционна пирамида, която макар формално да е на двустепенна управленска система, реално е била ръководена от един-единствен човек. Той обяснява и схемата, по която се създават кухи фирми, които пък са получавали необезпечените кредити.

Обвинителят разкри, че по време на едно от претърсванията са били открити конкретни указания да се дискредитират някои от свидетелите по делото, като са били посочени конкретни имена. Открита е и документация, която представлява банкова тайна и не би трябвало да се намира на претърсваното място, става ясно от интервю, цитирано от „24 часа”. По-рано днес Информационна агенция „ПИК” излезе с твърдението, че народният представител от БСП е искал пари от КТБ, които са му били необходими за осъществяването на плана за разцепването на левицата и създаването на нов политически проект. Той е трябвало да бъде оглавен именно от Георги Кадиев, а партията щяла да бъде позиционирана в център-ляво.