АБВ ще подкрепят правителство на ГЕРБ и Реформаторите, но при определени условияАБВ имат изисквания към бъдещата коалиция

АБВ поставиха условия на ГЕРБ и Реформаторския блок, за да подкрепят коалицията помежду им. Това разкри лично Ивайло Калфин, председател на паралемнтарната група на партията. Той изтъкна, че бъдещите управници могат да си осигурят подкрепата на АБВ единствено и само ако приемат техните искания.

[caption id="attachment_427053" align="alignright" width="300"]Ивайло Калфин оповести исканията на АБВ Ивайло Калфин оповести исканията на АБВ[/caption]

Калфин разкри, че от партията му вече са получили предложението на ГЕРБ и Реформаторите, в което обаче липсват някои основни положения, които са важни за партията на Георги Първанов. Тези допълнения ще бъдат дописани днес и ако те бъдат приети, тогава АБВ ще подкрепят кабинета. Ако ли не обаче, това няма да се случи.

Калфин за пореден път изтъкна, че е наясно, че ДПС също са готови да подкрепят това правителство, ако тяхната подкрепа отпадне. Бившият кандидат-президент е категоричен, че за него и партията му е важно да бъде съставен кабинет, но изборът от тук нататък е изцяло в ръцете на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Калфин отказа да коментира появилите се слухове, че той ще оглави социалното министерство като едно от изискванията на партията му към мандатоносителите. Той обясни само, че в програмата на ГЕРБ липсват основни изисквания, които АБВ имат по отношение на пенсионната реформа, Изборния кодекс, данъчната и пропорционалните системи, а също и начина за разпределянето на гласовете.

Дясната ръка на Георги Първанов за пореден път заяви, че за него и партията ще е най-добре, ако се състави коалиционно правителство между ГЕРБ и БСП, тъй като ще го подкрепят веднага и без уговорки. Докато кабинет между ГЕРБ и Реформаторите е дясноцентристки и не би обръщал достатъчно внимание на левите искания, предават от Агенция ПИК.