Георги Кадиев е акционер в банката на Цветан Василев

Злополучният банкер Цветан Василев се срещнал тайно с депутата от БСП Георги Кадиев.

Тайната среща се е провела в луксозен хотел в австрийската столица Виена. Справка в книгата на акционерите сочи, че червеният депутат е акционер в КТБ. В нея е отбелязано, че към 07.10.2014 г. фирмата „Кадиев Глобал” ЕООД е собственик на 207 акции на КТБ. В книгата на акционерите обаче не е отбелязано кога, на каква цена и чрез посредничеството на кой са придобити тези акции.

[caption id="attachment_427026" align="alignright" width="300"]Георги Кадиев е акционер в банката на Цветан Василев Георги Кадиев е акционер в банката на Цветан Василев[/caption]

Този факт обаче обяснява близките отношения между Цветан Василев и народния представител от редиците на партията-столетница. Срещата между банкера и депутата продължила около два часа, твърдят свидетели. Във финансовите среди си задават въпроса какво е правил Георги Кадиев, който е сочен за морален стожер на лична среща с банкера Цветан Василев. Остава тайна какво са обсъждали двамата по време на срещата, както и дали в момента Георги Кадиев се явява лобист и консултант на Цветан Василев. Червеният депутат е известен с принципните си позиции, които в много случаи се разминават с официалната партийна линия. Именно това е причината, поради която често влиза в конфликти със съпартийците си. Тайната среща между банкера и политика поражда съмнения дали всъщност Георги Кадиев е толкоз морален политик, колкото се опитва да се покаже.

Не е тайна, че Кадиев е силно приближен на съпартиеца си Румен Овчаров, който е в енергийния бизнес от десетилетие. Именно поради тази причина за никого не е изненада, че веднага щом Георги Кадиев напуска кабинета „Станишев”, влиза мощно в енергийния бизнес, поставяйки начело съпругата си. Тя се води собственик на "Енерджи съплай грийн", "Енерджи съплай" и 70 % от "Либерна" ООД заедно с Емил Костурков от "Лукойл". Соня Кадиева купува електроенергия от "Марица Изток 2", АЕЦ "Козлодуй", и ТЕЦ "Русе", както и от борсите в Унгария и Румъния, тъй като там енергията е доста по-евтина от тази в страната ни. Половинката на Кадиев доставя ток на немската фирма Е.О.Н, която пък го продава на нас, пише pik.bg.