Иван Славчов се върна на поста главен секретар на Народното събрание

43-то Народно събрание има нов главен секретар.

Източници от 43-то Народно събрание разкриват, че на ключовата позиция отново се завръща Иван Славчов. Припомняме, че той заемаше поста до началото на тази година, когато бе сменен от Петя Гладилова. Тази длъжност е много привлекателна, тъй като е втората най-отговорна в парламента след председателя.

[caption id="attachment_426965" align="alignright" width="300"]Иван Славчов се върна на поста главен секретар на Народното събрание Иван Славчов се върна на поста главен секретар на Народното събрание[/caption]

Главният секретар на 43-то Народно събрание не попадаше често под светлините на прожекторите, когато заемаше тази длъжност преди, въпреки че управлява бюджет в размер на няколко милиона лева. Именно това е и причината, поради която този пост често пъти е възприеман като сив кардинал. След като бъде официално назначен за главен секретар на 43-то Народно събрание, Иван Славчов ще слага подписа си под редица важни документи – като се започне от търговете за луксозни возила на народните представители и се мине през ремонтите в парламента и ведомствените жилища на депутатите. Върху неговите рамене ще падне тежестта от управлението на цялата администрация. Ако все пак се стигне до разпускането на парламента, той ще го управлява еднолично до момента, в който бъде свикано следващото народно събрание и не бъде избран нов председател, пише Блиц.

Информацията за връщането на Иван Славчов на поста главен секретар на парламента бе потвърдена официално и от пресцентъра на институцията. Иван Славчов заемаше дълго тази длъжност, след като кабинетът на Пламен Орешарски дойде на власт. При все, че мълвата носи, че Иван Славчов е бил от близкото обкръжение на скандалния депутат Искра Фидосова, сега незнайно защо ГЕРБ отново са решили да го върнат на този пост, пише pik.bg. Днес се провеждат финалните преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставянето на ново правителство. По-рано Найден Зеленогорски посочи, че биха могли да излъчат кандидати за всички министерства, но са ограничили кандидатурата си само до пет от тях. Той отказа да конкретизира имена и министерства, но посочи, че залагат на онези, които имат крещяща нужда от реформи.