Реформаторите се опитали да изнудват ГЕРБ за определени постовеРеформаторите и ГЕРБ не се разбрали първоначално заради изисквания на Блока

Реформаторите се опитали да изнудват ГЕРБ за министри. Това е и причината първоначалните преговори между двете партии да зациклят, тъй като вместо да обсъждат възможните програми за управление, Реформаторите и ГЕРБ започнали да се пазарят за министри. Те поискали половината министерски постове да са техни като дори посочили имената на хората, които да ги заемат.

[caption id="attachment_426623" align="alignright" width="300"]Реформаторите опитали да изнудват ГЕРБ Реформаторите опитали да изнудват ГЕРБ[/caption]

Според запознати тези им действия били откровена провокация и целели единствено да нагнетят напрежението. И съвсем естествено, успели да вбесят Бойко Борисов. Заради което той отказал да им играе по свирката. За здравен министър Реформаторите настоявали за Петър Москов, а за енергиен - Трайчо Трайков. Макар че именно ГЕРБ го уволниха от този му пост по време на предишния им мандат.

От Блока искали един от най-големите критици на ГЕРБ - генерал Атанас Атанасов, да стане министър на вътрешните работи. С това обаче нахалните им изисквания не приключили, разказват запознати. Чашата преляла след като те поставили условие Гроздан Караджов да оглави електронното правителство. При положение, че за него се знае, че беше забъркан в скандал с Майкъл Чорни докато оглавяваше фондация "Демокрация".

От Реформаторите поискали и да бъдат назначени техни областни управители. ГЕРБ категорично отказали да изпълнят исканията им. Бойко Борисов бил категоричен, че няма как друга партия, с резултат от изборите много по-нисък от този на ГЕРБ, да получи министерски кресла, при това половината.

Изглежда обаче двете партии все пак са успели да се разберат, тъй като малко по-рано тази вечер стана ясно, че правителство ще има. То ще бъде на малцинството, тъй като ще е единствено между ГЕРБ и Реформаторите. С подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ, които обаче няма да получат постове, предават от ПИК.