ДПС са готови да подкрепят ГЕРБ за власттаДПС ще подкрепят правителство, съставено от ГЕРБ, но без Реформаторите и Патриотичния фронт

ДПС изненадващо за всички обявиха, че са готови да подкрепят кабинет, съставен от ГЕРБ. Това заяви председателят на партията Лютви Местан след срещата на председателя на ЕНП - Жозеф Дол с партиите в Народното събрание малко по-рано днес.

[caption id="attachment_426491" align="alignright" width="300"]Лютви Местан и ДПС са готови да подкрепят ГЕРБ Лютви Местан и ДПС са готови да подкрепят ГЕРБ[/caption]

Любопитното e, че Дол не е поканил на въпросните срещи представители на Атака, на Патриотичния фронт, както и на България без цензура. Именно след разговора с него Бойко Борисов категорично отхвърли варианта Патриотичният фронт да стане част от една евентуална бъдеща коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и тях самите.

Бившият премиер, който се очертава и бъдещ такъв, е категоричен, че дори неговата партия и Реформаторите да се разберат, в коалицията няма никакъв шанс да се включат хората от Фронта. В същото време Лютви Местан също коментира неговите виждания за съставянето на един евентуален бъдещ кабинет, без Патриотичния фронт.

Лидерът на ДПС е категоричен, че партията му е готова да подкрепи правителство на ГЕРБ, тъй като те са се доказали като партия с ясно изразен проевропейски профил. За да се случи това обаче, победителите в изборите ще трябва да формират правителство на малцинството, от което, освен Патриотичния фронт, трябва да бъдат изключени и Реформаторите.

Пред Агенция ПИК Местан лаконично изтъкна, че ако това стане факт, той и хората му ще застанат зад ГЕРБ. Местан отказа да коментира още доколко срещата между Жозеф Дол и партиите е повлияла за изключването на Патриотичния фронт от властта. Лидерът на ДПС обаче за пореден път изтъкна колко е важно да бъде съставен кабинет възможно най-скоро.

Като при това настоя, че е важно този кабинет да бъде с проевропейски профил.