Лов на вещици в 21-ви век: Затварят „магьосници“ в лагер в Гана

Гласувайте за статията

Лов на вещици в Гана, крият „магьосниците“ в затворнически лагер в Гана

Лов на вещици в 21-ви век тече в Гана. Да, колкото и да не ви се вярва, това е истина. Невероятна история се разиграва зад стените на затворнически лагер в Африка. Където вярата във вещерството продължава да съществува.

Докато добрата стара Европа се отказа от лова на вещици още през Ренесанса, в Африка и до днес жените със странни способности се преследват и затварят. Тази невероятна история се разиграва в малко селце, откъдето 70-годишна знахарка е изгонена и отведена в затворнически лагер. Причината? Лов на вещици на местните власти и обвинения в магьосничество.

В най—обикновено село в северната част на Гана в Африка има построен специален затворнически лагер, зад чиито дебели стени живеят жени, които са обвинени, че са вещици, пишат от dw.de.

Лов на вещици в 21-ви век в Гана! Как е възможно?

Лов на вещици в 21-ви век в Гана! Как е възможно?

Една от петте жени, които са настанени там, е и Вумби. Тя е на 70 години и поне 20 години е била селска акушерка в селото Йънг. Преди време, вследствие на фатална случайност, бебето, което израждала и майката—родилка починали.

В селото много хора се усъмнили, че Вумби е направила магия на нещастната жена, която е умряла. Акушерката се опитала да ги увери в безсмислието на тези обвинения, но напразно. Решението на селския съвет било категорично: Вумби е вещица и трябва да си отиде. Това прозвучало също като смъртна присъда, защото на такава жена никой не би й дал храна или подслон. А ако някога се върне в селото, я чака друга присъда: ще бъде убита с камъни.

И седемте деца на Вумби са отчаяни заради обвиненията, че майка им е вещица. Те са загрижени за мястото, в което е затворена. Там никой не готви храна. Проблем е и как изобщо перат дрехите си, къпят се и живеят, защото условията са отчайващи. Редовно я посещават, но са гневни на селската общност — уверени са, че майка им е осъдена несправедливо и е станала жертва на измислен лов на вещици.

Гана е държава, в която това суеверие е много широко разпространено, въпреки че тамошното правителство упорито се опитва да спре тази практика. Миналата година е създадена и комисия, съставена от 7 души, които посетиха много от тези „приюти за вещици“ в северната част на страната. Тяхна задача е да се опитат да посредничат между селските общности и тези „вещици“ и тези стотина заточени жени да могат да се върнат у дома си. Макар че не знае каква ще бъде съдбата им, когато отново се приберат в родното си село.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар