Актуализират бюджета, за да спасят КТБ2 млрд лева са предвидени в бюджета да бъдат изплатени поне гарантираните депозити на клиентите на КТБ

Държавата ще се опита да спаси КТБ с пари от бюджета. Това стана ясно след изявление на Екатерина Захариева - служебен вицепремиер и министър на регионалното развитие. Министър Захариева хвърли повече светлина върху състоянието на държавната хазна и предстоящата актуализация на бюджета. Които бяха внесени за обсъждане в Народното събрание днес.

[caption id="attachment_426355" align="alignright" width="300"]Спасяват КТБ с пари от бюджета Спасяват КТБ с пари от бюджета[/caption]

Захариева е категорична, че на дневен ред стои въпросът с КТБ и мерките, които държавата може да вземе, за да спаси закъсалата банка от фалит. Именно с тази цел бюджетът ще бъде актуализиран като в него ще бъдат предвидени 2 млрд лева гаранция от държавата, с които да се подпомогне закъсалата финансова институция. С тези пари ще бъдат изплатени гарантираните депозити на клиентите на банката.

С тези си думи министър Захариева се опита поне малко да успокои притесненията на вложителите в КТБ, давайки обещание, че всеки гражданин ще си получи заплащането, което му е гарантирано от закона, предават от vsekiden.com. Служебният вицепремиер изтъкна още, че е невъзможно който и да е кабинет - служебен или редовен, да наеме фирма за надзор на банките, тъй като това влиза в задълженията на квесторите и на синдиците.

"Ако КТБ бъде обявена в несъстоятелност, това задължително трябва да бъде направено от синдик, който е бил назначен предварително", обясни процедурата Захариева. По подобен сценарий трябва да се развие ситуацията и ако бъде стартирана процедура по оздравяване на банката, категорична е служебната министърка.