Европа е изправена пред тежка зима, с много ниски температури и снягИдващата зима ще бъде най-студената в цяла Европа и в европейската част на Русия

Чака ни много тежка и люта зима, предупреждават специалистите. Роман Вилфанд, директор на руския Хидрометеорологичен център, разкри, че прогнозите сочат, че идващият зимен сезон ще бъде най-студеният от цяло десетилетие насам. Стряскащата прогноза засяга цяла Европа, а също и европейската част на Русия. Като цяло прогнозираните температури ще бъдат сравнително близки до средните стойности, но почти през цялата зима ще са под тях.

[caption id="attachment_425867" align="alignright" width="300"]Очаква ни люта зима Очаква ни люта зима[/caption]

Времето ще е доста по-студено в сравнение с най-студения период на континента, който е бил цели 30 години - между 1961 и 1990 години, когато зимите са били изключително люти. След това е последвало известно омекване на климата до началото на новото хилядолетие, когато отново Европа е била скована от студена зима в продължение на няколко години.

За щастие идващата зима няма да е само с ниски температури. Много студените дни ще се редуват и с по-топли такива, предават от vsekiden.com. Очаква се на климата над целия континент да влияят студени въздушни маси, идващи от Европейската част на Русия към Западна и Източна Европа. Специалисти от САЩ също потвърдиха, че ни чака студена зима с нови температурни рекорди, досущ като изминалото лято. Когато на много места в целия свят са били измерени рекордно високи температури в цялата 135-годишна история на наблюденията на метеоролозите.

Само за изминалия месец септември средната температура на цялата планета е била изключително висока - близо 16 градуса по Целзий, което е много по-високо от измереното през годините до сега. Температурни рекорди са били записани през почти всички летни месеци - май, юни и август. Джесика Блънден от САЩ е убедена, че 2014 година ще счупи всички температурни рекорди - и за високи, и за ниски температури.