Иван Костов напира да сложи ръка върху МОСВ

Лидерът на ДСБ Иван Костов си заплю едно от министерствата.

Той протяга хищните си лапи към МОСВ. Запознати посочват, че изборът на Иван Костов не е случаен и допълват, че екоминистерството е с бюджет от 2 млрд.евро. От Реформаторския блок посочват, че вероятно това е и причината, поради която партията на Иван Костов – ДСБ не престава да напира да сложи свой човек за министър на околната среда и водите. Ведомството разполага с един от най-големите бюджети с евросредства. Не е за пренебрегване и фактът, че ако Иван Костов успее да сложи свой човек, който да оглави екоминистерството, веднага ще получи влияние върху бизнеса и туристическия сектор в общините.

[caption id="attachment_425777" align="alignright" width="300"]Иван Костов напира да сложи ръка върху МОСВ Иван Костов напира да сложи ръка върху МОСВ[/caption]

Именно екоминистерството е институцията, която издава оценките за въздействие върху околната среда. Без тази оценка не може да стартира нито едно строителство в общините, без оглед на това дали става въпрос за пътища, хотелски комплекси, ВиК мрежи, пречиствателни станции, нафтопроводи, газопроводи, зелени централи или енергийни проекти. В този ред на мисли Иван Костов си е направил много добре сметката, че ако получи властта върху МОСВ, ще може да цака всички останали. Агенция „пътна инфраструктура”, както и Министерството на регионалното развитие не биха могли да положат и сантиметър асфалт, без да получат разрешително от МОСВ. Не могат да прескочат екоминистерството и при стартирането на големи проекти като „Южен поток” например или пък изграждането на нови ядрени мощности.

Публична тайна е, че екоминистерството може да налага рекет върху инвеститорите и общините. Най-големите пари ще падат от оперативната програма „Околна среда“. Запознати посочват, че близо 69% от евросредствата за периода 2014-2020 ще бъдат предназначени за инвестиции във ВиК инфраструктурата на агломерации, чиито еквивалентни жители надхвърлят десет хиляди. Малко повече от 14% от отпуснатите средства ще бъдат предназначени за решаване на проблемите с битовите отпадъци, като основният приоритет е да бъдат намалени биоразградимите боклуци, пише pik.bg.