Христо Манчев дълги години заемаше поста на заместник главен прокурорХристо Манчев се е прострелял тази вечер в главата

Христо Манчев се самоуби! Бившият заместник главен прокурор се е застрелял в дома си тази вечер, съобщиха от Българското национално радио. Според първоначалната информация, трагедията се е разиграла малко след 17 часа днес в дома на 54-годишния мъж, който се намира в блок 216 в квартал "Овча купел". Сигналът за инцидента е бил подаден от съпругата на самоубилия се мъж в 17.20 часа. На мястото незабавно са пристигнали екипи на СДВР. Разследващите са категорични, че става въпрос за 100%-во самоубийство.

[caption id="attachment_425745" align="alignright" width="300"]Христо Манчев Христо Манчев[/caption]

Близките на Христо Манчев издават, че той е страдал от тежка болест - рак, при това в последен стадий. Най-вероятно мъките покрай болестта са се отразили на психиката на обвинителя и той е решил да си спести агонията, причинена от болестта, научиха от "Стандарт". Самоубилият се прокурор е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1986 година. По времето на Никола Филчев заема поста на заместник главен прокурор, както и на председател на Върховната касационна прокуратура.

Преди това е бил следовател във военно-окръжната прокуратура в Пловдив, както и заместник-председател на Наказателната колегия на Окръжния съд в Стара Загора. Любопитното е, че Христо Манчев успя да запази поста си на заместник главен прокурор и по времето на Борис Велчев, когато отговаряше за международната дейност на прокуратурата чак до изтичането на мандата му през 2009 година.

Който мандат ме мина безпроблемно след като през юни 2006 година прокурорът беше замесен в скандал, след като стана ясно, че той и съпругата му строят хотел на Черноморието. В последствие обвинителят обясни, че става въпрос не за хотел, а за вилно селище за продажба на апартаменти.