Синоптиците на НИМХ предупреждават, че температурите ще се сринат изведнъж

Синоптиците от НИМХ към БАН алармират, че в петък България ще бъде изправена пред климатичен шок.

Привечер в четвъртък и през нощта срещу петък в страната ни ще нахлуе арктически циклон. От НИМХ предупреждават, че температурите ще се сринат изведнъж с повече от 20 градуса. Подобно атмосферно явление се среща доста рядко. След днешната жега, която почти доближи 30 градуса по Целзий, в петъчното утро ще си спомняме с носталгия за нея, тъй като температурите ще паднат под нулата. Синоптиците от НИМХ към БАН посочват, че максималните температури в петък и събота едва ще успеят да се докретат до 3-4 градуса. Снежната покривка ще затрупа половин България като в северозападната част ще се образуват значителни преспи, надвишаващи един метър.

[caption id="attachment_425714" align="alignright" width="300"]Синоптиците на НИМХ предупреждават, че температурите ще се сринат изведнъж Синоптиците на НИМХ предупреждават, че температурите ще се сринат изведнъж[/caption]

През нощта ще преобладава ясно време, а утре отново ще се радваме на топлите слънчеви лъчи. Над северната част от страната ще има значителна висока облачност. В сутрешните часове на отделни места ще падне мъгла. Вятърът ще е слаб до умерен, а в Източна България – умерен и ще се ориентира от югозапад. Това прогнозира дежурният синоптик от НИМХ към БАН – Анна Дяковска. Минималните температури през утрешния ден ще са в интервал между 6 и 11 градуса, а максималните отново ще ни напомнят за лятото – между 21 и 26 градуса.

Метеорологичната обстановка през уикенда ще е в унисон със стрелките, тъй като в неделя преминаваме към зимното часово време (астрономическото време). На 26 октомври в 4 ч. ще трябва да върнем стрелките на часовниците с един час назад. Специалисти посочват, че преминаването към зимно часово време осигурява повече светлина на хората и в същото време пести енергия. Д-р Бисер Георгиев, който е специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ в столицата обаче е категоричен, че тази промяна се отразява пагубно на биологичния часовник на човека. Особено характерни за този сезон са тежките депресивни състояния, съпроводени с неприятните симптоми като дезориентация, намаляване на апетита, главоболие, световъртеж и гадене, пише pik.bg.