Взривът в Горни Лом е предизвикан от 30 тона гръцки мини

Разследващите разкриха причината за трагичния инцидент в завод „Миджур” в Горни Лом, който отне живота на 15 души.

Те подозират, че до адския взрив се е стигнало заради 30-те тона гръцки мини, които са се намирали в завода в Горни Лом. Източници запознати с хода на разследването посочват, че се предполага, че в завод „Миджур”, е имало около 600 хил. мини и допълват, че на практика никой не може да посочи точния им брой. Не става ясно и от документацията, която е водена „ужасно”. „Стандарт” отбелязва на страниците си, че въпреки че служителите в завод „Миджур” в Горни Лом едва смогвали да утилизират боеприпасите, от Гърция непрестанно идвали нови количества.

[caption id="attachment_425687" align="alignright" width="300"]Взривът в Горни Лом е предизвикан от 30 тона гръцки мини Взривът в Горни Лом е предизвикан от 30 тона гръцки мини[/caption]

По този начин в завода постоянно се трупали нови планини от мини, а за да избегнат неприятностите със служба КОС (Контрол над общоопасните средства), собствениците на завода посочили официално, че на площадката има едва 210 967 мини. По документи останалите мини се водели на съхранение в другия склад на дружеството, намиращ се в местността Ливадски дол, който е лицензиран от екоминистерството. Въпросният склад е разположен само на два километра от Монтана. Бившите погреби на военновременните запаси също били на "Видекс", но на практика не се използвали. Петър Пенчев, шеф на "Екогласност" в Монтана и член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" посочва, че те се намират на само пътя Монтана-Враца.

Става ясно, че унищожаването на мините в деня на адския взрив, е било извършвано без валидно екоразрешително. Вчера Пенчев подчерта, че при всяка нова дейност, каквато е утилизацията, е необходимо да бъде извадено ново актуализирано разрешително. Още в първоначалния договор от 2008 г. на фирма „Видекс”, чиято собственост е злощастният завод в Горни Лом, е посочено, че ще бъдат унищожени 1 568 159 мини за 12 месеца. Специалисти посочват, че по прости изчисления, при непрекъсната работа от 356 денонощия, това прави 4 295 мини дневно, което е абсолютно немислимо, предвид капацитета на завода, пише pik.bg.