Лидерът на ГЕРБ си е поставил за цел да сформира правителство до 10 ноември

ГЕРБ умува над три варианта за коалиция за съставяне на правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си е поставил за цел новото правителство да бъде сформирано най-късно до 10 ноември, след като вчера обяви втория кръг преговори за съставянето на кабинет. Дамският екип, който ГЕРБ излъчи за преговори ще проведе нови срещи с РБ, АБВ, ПФ и БСП. Бойко Борисов ще се включи във финалната част на преговорите, когато ще станат ясни участниците в управлението.

[caption id="attachment_425641" align="alignright" width="300"]Лидерът на ГЕРБ си е поставил за цел да сформира правителство до 10 ноември Лидерът на ГЕРБ си е поставил за цел да сформира правителство до 10 ноември[/caption]

„Стандарт” отбелязва, че на тричасовото заседание на ГЕРБ, проведено в НДК, на което са присъствали областни лидери, кметове, общинари и народни представители от партията, са били обсъдени три възможности за коалиция. Единият от коалиционните варианти е между ГЕРБ, РБ и ПФ. Ако обаче се спрат на този вариант, няма да бъде сформирано стабилно парламентарно мнозинство предвид, че пет партии остават извън властта. Вторият вариант включва ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Третият обсъждан сценарий е бил за петорна коалиция по оста ляво-дясно с участието на ГЕРБ, РБ, БСП, ПФ и АБВ.

По-рано днес Захари Георгиев, който е член на преговорния екип на БСП заяви, че е възможно съставяне на стабилно правителство в център-дясно. Той подчерта, че подобен сценарий не само е възможен, а и необходим. Въпросът за участие във втория кръг преговори за съставяне на мнозинство в парламента ще бъде обсъден днес на заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Георгиев подчерта, че БСП ще продължи работата си по отстояването на общите национални приоритети, които са констатирали с ГЕРБ. Той е категоричен, че червените редици няма да предадат избирателите, които са им се доверили и ще изпълнят ангажиментите си към тях. В този ред на мисли, Георгиев смята, че не могат да си позволят да ги отменят и нарушат по безпринципен начин. В заключение Захари Георгиев посочи, че още на първия кръг от консултациите с ГЕРБ е станало ясно, че разговорите могат да бъдат задълбочени, пише pik.bg.