Грипна вълна с продължителност шест месеца грози страната ниИстински анти-рекорд по продължителност на тазгодишната грипна вълна заплашва българите

Тежка грипна вълна очаква страната ни. Специалисти предупреждават, че тази година предстои истински анти-рекорд по продължителност на грипа. Лекарите са притеснени, че вирусите вече са започнали да тръшкат хората още от края на септември и ще продължат необичайно дълго - чак до месец април следващата година.

[caption id="attachment_424980" align="alignright" width="300"]Чака ни тежка грипна вълна Чака ни тежка грипна вълна[/caption]

Причината за необичайната продължителност на заболяванията от грип е твърде променливото време. Обикновено вирусите нападат България едва към февруари-март. Заради прекалено голямата влажност на времето тази година обаче бацилите са започнали да се развиват по-рано и самото време за боледуване се удължава, предупреждават специалистите.

Самото заболяване протича с нормалните симптоми - висока температура, кашлица, зачервено гърло, болки в мускулите. Заради топлото и влажно време денем, придружено със студени вечери, се създават истински инкубатори на бацилите, които лесно се предават от един човек на друг, обясняват микробиолози.

Професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, е категоричен, че извинението "просто съм настинал" е изключително нелепо и трябва да бъде забравено. Тъй като именно пренебрегването на сериозността на грипа може да доведе до усложнения у самия болен, както и до заразяването на по-голям брой хора, влизали в контакт с него.

Самолечението вкъщи крие рискове от усложнения и бактериални инфекции. Най-сигурният начин за предпазване от вирусите на грипа е редовното проветряване на помещенията, в които се стои, особено тези, в които има по много хора, като офисите, например.

Тъй като не студеният въздух, а застоялият такъв предизвиква заразата, обясняват епидемиолози пред vsekiden.com. А най-рисковите места за пипване на бацилите си остават офисите  работните помещения, особено тези, в които работят заедно повече от 4-5 души, както и градският транспорт.