ООН се надява епидемията от ебола да бъде овладяна до три месецаСмъртоносният вирус на ебола отне живота на над 4 хиляди души, поне 8 300 са заразени

Епидемията от ебола може да утихне в най-скоро време. Експерти от ООН се надяват смъртоносният вирус, който причини смъртта на над 4 хиляди души, да бъде овладян в най-скоро време. Специалистите на организацията се надяват това да се случи в рамките на следващите три месеца.

[caption id="attachment_424927" align="alignright" width="300"]Вирусът на ебола ще бъде овладян в най-скоро време Вирусът на ебола ще бъде овладян в най-скоро време[/caption]

Това е срокът, в който ще бъде ограничена възможността вирусът на ебола да се разпространява с бързите темпове, с които това се случваше до момента. До този резултат ще се стигне най-вече благодарение на факта, че цели области са били поставени под карантина, за да се спре разпространението на болестта. В същото време се провеждат и множество разяснителни кампании по какъв начин хората, най-вече тези, населяващи Западна Африка, могат да се предпазят от заразяване с вируса на ебола.

Благодарение на предприетите мерки учените вече отчитат сериозен спад на броя хора, заразени с ебола като с всяка следваща седмица тази бройка намалява. Към днешна дата заразените са над 8300 души, а починалите вследствие на заболяването са малко над четири хиляди души, повечето от които са жители на африканските държави Сиера Леоне, Гвинея и Либерия.

Има потвърдени смъртни случаи обаче и в Сенегал и Нигерия, а също и в САЩ. Първата жертва на ебола в Европа пък беше от Испания. Където продължава лечението на заразената с вируса медицинска сестра. Експертите съобщават, че състоянието й се подобрява с всеки изминал ден.

В същото време властите на международното летище в Ню Йорк се разпоредиха да се мери температурата на всички пътници, пристигащи от най-засегнатите от вируса държави. Това се налага като превантивна мярка срещу разпространението на болестта, предават от vsekiden.com.