Сотир Цацаров категорично опроверга твърдението на Валери Митков

Главният прокурор на Република България – Сотир Цацаров проговори за взрива в завод „Миджур” в Горни Лом.

Сотир Цацаров опроверга думите на собственика на печалния завод в Горни Лом – Валери Митков, който заяви пред Диана Найденова в интервю за Нова тв, че до адския взрив е причинен от саботаж. По-късно Сотир Цацаров заяви категорично пред медията, че няма никакви данни, че в случая се касае за умишлен палеж на завод „Миджур” в Горни Лом. От думите му стана ясно, че нито една от версиите на разследването не води към такъв извод.

[caption id="attachment_424706" align="alignright" width="300"]Сотир Цацаров категорично опроверга твърдението на Валери Митков Сотир Цацаров категорично опроверга твърдението на Валери Митков[/caption]

Така и не стана ясно обаче дали по време на разпитите на Валери Митков, извършени веднага след трагедията, е споменал подозренията си за евентуална външна намеса или те са дошли на по-късен етап преосмисляйки някои факти. Служители в печалния завод категорично опровергаха думите на Валери Митков. Те са на мнение, че не е възможно взривът да е бил причинен умишлено отвън, тъй като пропускателният режим в завода е изключително строг.

Феликс Антов, който доскоро е бил товарач в злощастния завод заяви пред Нова тв, че е имало мини на склад, които обаче не са били във взривения цех утилизация, тъй като площта му е била малка и не е можело да се събере голямо количество мини. За сметка на това те се съхранявали на 2-3 реда в склада. Според Антов по всяка вероятност до адския взрив, който отне живота на 15 души се е стигнало заради човешка грешка при разкомплектоването на мините. И той потвърди, че по детонаторите на мините се е удряло с железен предмет, което е абсолютно противопоказно.

Феликс Антов сподели, че първо е пукнало, а след това е гръмнало, което означава, че е гръмнала мина, която е предала на другите, пише pik.bg. Припомняме, че вчера правителството отпусна 150 хиляди лева за еднократна помощ в размер на 10 000 лева за семействата на жертвите на адския взрив.