Георги Близнашки изплака, че не иска да остане служебен премиер

Служебният премиер Георги Близнашки направи неочаквано признание.

Той обяви изненадващо, че не е готов на подобен експеримент да остане на този пост още няколко месеца. Георги Близнашки направи изненадващото изявление пред журналисти в БАН, предава Информационна агенция „Фокус”. Служебният премиер подчерта, че вече е казал, че държавата има крещяща нужда от силно правителство, при което да е кристално ясно кой какви отговорности носи.

[caption id="attachment_424399" align="alignright" width="300"]Георги Близнашки изплака, че не може да остане още дълго служебен премиер Георги Близнашки изплака, че не може да остане още дълго служебен премиер[/caption]

Георги Близнашки даде да се разбере, че служебното правителство ще продължи да изпълнява задълженията си до излъчването на следващо правителство, но подчерта, че то трябва да бъде сформирано в сравнително кратки срокове (до 2-3 седмици). Служебният премиер е категоричен, че нещата не бива да се разтягат във времето и отправи призив към лидерите на основните политически сили да покажат добронамереност, поемайки отговорността, тъй като действително в страната са се натрупали сериозни проблеми. Той подчерта, че натрупалите се проблеми предполагат дългосрочни решения, които служебното правителство не може да вземе.

Георги Близнашки посочи, че дейността на служебното правителство не е била съсредоточена само върху парламентарните избори и подчерта, че са успели да възстановят доверието във взаимоотношенията на страната ни с Брюксел. Служебният премиер припомни, че са предприети необходимите действия за възстановяването на финансовите средства по две от спрените програми, които са от изключителна важност за България. Тъй като обаче става дума за огромни суми, решенията, които трябва да се вземат засягат твърде много интереси на държавата. Георги Близнашки изтъкна специфичното положение, в което се намира КТБ, както и множеството проблеми в сферата на здравеопазването и енергетиката. Той уточни, че за решаването на тези проблеми са необходими не само експертни знания, а и политическа воля в съчетание с широко обществено съгласие. В този ред на мисли, това може да бъде сторено само от политическите партии, които ще бъдат представени в 43-то Народно събрание.

В заключение Георги Близнашки заяви, че служебното правителство е изпълнило основната задача пред която е било изправено – създаване на нормални условия за провеждането на парламентарните избори, пише pik.bg.