Жертвите от Горни Лом може да бъдат погребани в общ гробНяма как да бъдат издадени смъртни актове на загиналите в Горни Лом

Близките на загиналите в Горни Лом хора няма какво да погребат. Малкото село и околностите, които бяха разтърсени от жестока трагедия, са изпаднали в ужас, че няма какво да погребат от близките си. както вече стана ясно, потресващата истина е, че от 15-те жертви на адския взрив в завода за боеприпаси "Миджур" буквално не е останало нищо.

[caption id="attachment_424261" align="alignright" width="300"]Взривът в Горни Лом буквално е изпарил останките на жертвите Взривът в Горни Лом буквално е изпарил останките на жертвите[/caption]

Разследващите разкриха, че от загиналите буквално не е останал никакъв биологичен материал, все едно са били отнесени от атомен взрив. Поради тази причина на този етап е невъзможно да бъдат издадени и смъртни актове на жертвите, издават специалисти. Заради липсата на каквито и да е останки, тази процедура ще се проточи минимум пет години, ужасени са хората, загубили близките си в трагедията.

И това далеч не е най-лошото. Не стига, че местните загубиха по нелеп начин, заради човешка алчност, хората, които обичат, ами се оказва, че може да се наложи всички 15 жертви да бъдат погребани в общ гроб. Заради липсата на останки погребението най-вероятно ще е не на хора, а на урни, в които ще се сложи прах от взривения в Горни Лом завод.

Утре близките и роднините на загиналите ще разговарят с църковни служители, за да бъде решено дали ще бъде извършено общо погребение или всяко семейство ще получи отделен ритуал. Което обаче е в разрез с църковните канони, тъй като липсват тленни останки, които да бъдат опяти и погребани. И практиката в такива случаи е общо погребение, научиха от vsekiden.com.

Днес започнаха първите огледи на мястото на трагедията.