В завода в Горни Лом е имало огромно количество боеприпасиПричина за трагедията в Горни Лом е липсата на контрол

50 тона боеприпаси са гръмнали в завода в Горни Лом. Експерти са категорични, че подобна по размера си експлозия може да стане единствено след взрив на много голямо количество експлозиви. Това коментира Валентин Радев, председател на Сдружението на специалистите по боеприпаси в страната. Той е категоричен, че подобен кратер след експлозия може да се образува, ако са били взривени около 40-50 тона боеприпаси.

[caption id="attachment_424238" align="alignright" width="300"]Взривът в Горни Лом е бил унищожителен Взривът в Горни Лом е бил унищожителен[/caption]

Назначената експертиза ще покаже колко точно е било количеството им в завода, но Радев е убеден, че то със сигурност не е под тази цифра. Специалистът призова още служителите на "Миджур", които са били първа смяна във фаталния първи октомври, да не боят да разкрият истината и да кажат честно какво точно се е намирало вътре в завода, тъй като това ще помогне за изясняването на истината и най-вече ще посочи истинските виновници за трагедията.

Радев е убеден, че до трагедията се е стигнало заради липсата на достатъчно контрол и строги мерки при боравенето с боеприпаси и взривни материали, "Всяка грешка в този сектор се плаща с кръв", категоричен е експертът. Той е бил сред първите, пристигнали във фаталния завод в Горни Лом непосредствено след взрива и разкрива, че гледката е била просто потресаваща.

Силата на взрива е била толкова огромна, че той буквално не е оставил нищо, нито от цеха, нито от хората, намиращи се в него. "Всичко беше на пепел, все едно след кремация", разказва разтърсеният експерт, предават от Агенция ПИК. И изтъква, че след подобна трагедия в Албания през 2008 година, при която са загинали 26 души, държавата е иззела бизнеса с боеприпаси от ръцете на частниците и го е национализирала.