Цветан Василев е попаднал на мушката и на властите в миниатюрната държаваЦветан Василев се е забъркал в пране на пари в Лихтенщайн

Цветан Василев е разследван за пране на пари в Лихтенщайн. Злополучният банкер, който продължава да е в центъра на медийното внимание заради кризата с КТБ, е основен заподозрян и в схема за пране на пари в миниатюрната държава. Новината беше потвърдена и от официалните власти в Лихтенщайн, предадоха от Ройтерс.

[caption id="attachment_424065" align="alignleft" width="281"]Цветан Василев Цветан Василев[/caption]

Главният обществен прокурор на страната Роберт Валнер оповести, че разследването срещу Цветан Василев е започнало веднага след като властите в Лихтенщайн са получили информация от Лихтенщайнската банка. Валнер недвусмислено заяви, че категорично става въпрос за пране на пари, в основата на което стои именно мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка.

Самата процедура е започнала в момента, в който националната банка на Лихтенщайн е предала доклад на Отдела по финансово разузнаване. След което информацията е била предадена и на съответните органи. Към момента това е всичко, което властите в малката държава могат да споделят, тъй като разследването срещу Цветан Василев все още е в много начален етап, издаде Валнер, научиха от "24 часа".

Все още не е ясно в какъв размер е сумата, която е предмет на престъплението. Знае се единствено, че разследващите органи в Лихтенщайн са изискали от Сърбия да им изпратят пълна информация за Цветан Василев - статута му в момента, а също и причините за стартиралия срещу него процес по екстрадицията му. Подобно запитване е било изпратено и до прокуратурата в България с искане за данни от разследването, провеждано срещу банкера за източването на КТБ.

От държавното ни обвинение също потвърдиха за получено такова запитване от страна на Лихтенщайн.