Сергей Станишев е на път да се прости с лидерството си на европейските социалистиСергей Станишев може да бъде махнат от поста си, след като се отказа сам и от лидерството си в БСП

Сергей Станишев е на път да загуби лидерския си пост в Партията на европейските социалисти. Заради скандалите покрай личността му в последно време вече бившият лидер на БСП е на път сам да се дискредитира като водач на ПЕС. Оказа се, че в началото на следващата година предстоят избори за председател на партията. И има голяма вероятност Сергей Станишев да не бъде преизбран.

[caption id="attachment_423544" align="alignleft" width="300"]Сергей Станишев Сергей Станишев[/caption]

Това заяви Филип Кордери, депутат от социалистическата партия на Франция. В продължение на години той заемаше поста генерален секретар на ПЕС, а в момента е отговорен за делата в ЕС на партията му. Повод за съмненията на французина е факта, че конгресът за избора на председател ще се проведе необичайно рано, което е индикатор, че най-вероятно се готви смяна на председателя в лицето на Сергей Станишев.

Любопитното е, че бившият лидер на БСП не присъстваше и на срещата между лидерите на социалистите в цяла Европа, която се проведе във Франция. Според запознати българинът е на път да загуби довериети на международните си колеги заради скандалите, избухнали около него покрай преминалите през май избори за Европейски парламент. И най-вече обвиненията, че бившият премиер на България става евродепутат, за да се измъкне от отговорността за загубата на партията му - БСП, на вота.

Оказа се обаче, че думите на Кордери не са били преведени коректно, предават от Агенция ПИК. Действително, французинът е обявил, че конгресът ще се проведен необичайно рано и на него ще се обсъжда избора на председател. Напълно възможно е обаче и старият да бъда преизбра, а самият Кордери е разговарял и със Сергей Станишев като му е обяснил, че никога не е изтъквал своето мнение по въпроса.