Иван Искров отвърна на удара на Цветан Василев, коментирайки написаното от него в отвореното писмо

Иван Искров коментира изказването на Цветан Василев относно работа и отношението на БНБ по казуса "КТБ". Шефът на Централната банка последва примера на злополучния банкер и заяви в отворено писмо, че не би искал да коментира и обидните и абсурдните квалификации по свой адрес, но въпреки това ще го направи заради доброто име на Централната банка. Шефът на БНБ заяви, че няма да позволи думите на Цветан Василев да се отразят негативно върху репутацията на централната банка, която е градена цели 137 години.

[caption id="attachment_423116" align="alignright" width="300"]Иван Искров Иван Искров отвърна на удара на Цветан Василев[/caption]

Директорът на трезора заяви, че никога нито той, нито колегите му са споделяли, че парите са били изнесени от КТБ в чували и по друг начин. Той уточни, че само са оповестили информацията, която са получили от квесторите на КТБ. Иван Искров припомни, че квесторите са им предоставили документи, удостоверяващи изтеглянето на голяма сума пари от банката и предоставянето им на Цветан Василев.

Той заяви, че отношението на БНБ към всяка една финансова институция у нас е еднакво и ръководството на трезора винаги е взимало законово и юридически обосновани решения.

Иван Искров опроверга и твърденията на Цветан Василев, че КТБ е потърсила ликвидна помощ от централната банка. Той заяви, че такава не може да й бъде предоставена и централната банка не се е явявала кредитор за нито една банка у нас след приемането на валутния борд.

Иван Искров поясни, че БНБ не може да окаже ликвидна помощ на КТБ, тъй като не отговаря на изискванията по закон за обезпеченията от централната банка. Той допълни, че би се радвал ако желанието на Цветан Василев за възстановяването на КТБ се реализира, пише ПИК.

Иван Искров, че БНБ ще използва максимално законовите си правомощия и ще направи всичко възможно КТБ да бъде спасена.