Сергей Станишев направи сензационно изказване

Сергей Станишев скочи срещу Европейската комисия по време на срещата с българските евродепутати и Кристалина Георгиева на сесията на ЕП в Страсбург. Той осъди остро решението на ЕК за спиране на средствата по редица еврофондове. Сергей Станишев каза, че почти няма държава в ЕС, в която да не са спрени евродфондовете.

Той заяви, че спирането на финансирането на редица оперативни програми по-скоро се приема като мярка за справяне с бюджетния дефицит, отколкото като средство за оценка  на ефективността на политиките на всяка една от европейските държави.

[caption id="attachment_422560" align="alignright" width="300"]Сергей Станишев Сергей Станишев скочи на ЕК заради спирането на еврофондовете[/caption]

Лидерът на ПЕС сподели казаното вчера и в профила си във Фейсбук. Той заяви, че като социалисти, подкрепили Юнкер, ще настояват за изпълнението на договорките си с Европейския парламент. Сергей Станишев призова Кристалина Георгиева в качеството й на заместник-председател на бюджетната комисия да възстанови спрените плащания по еврофондовете. Той заяви, че тя е изправена пред сериозно предизвикателство, тъй като ще трябва да управлява една от най-орязаните рамки на ЕС.

Червеният лидер заяви категорично, че социалистите няма да отстъпят в подредбата на приоритетите си и ще настояват за тяхното изпълнение. Той заяви, че средствата, предвидени за справяне с младежката безработица, са крайно недостатъчни. Сергей Станишев припомни на Юнкер и за обещанието 300 милиарда евро инвестиции за следващите три години, заявявайки че очаква конкретни предложения.

Социалистът припомни, че именно тези 300 милиарда са причината, поради която социалистите са подкрепили Юнкер. Сергей Станишев подчерта, че е бил направен компромис за бюджетната рамка за периода 2015-2020 година, но с договорката, тя да бъде преразгледана през 2015 година.

Червеният депутат поиска и въвеждането на данък върху финансовите транзакции, извършвани на територията на ЕС. Той посочи, че тази схема вече работи успешно в държави като Франция и Германия.

Сергей Станишев припомни и, че това нововъведение е било основният акцент в кампанията на социалистите за евровота, пише ПИК.