Цветан Василев е сгрешил крачките в „тангото с властта”

Бизнесменът Красимир Стойчев хвърли изненадваща бомба по адрес на Цветан Василев.

Той твърди, че банкерът Цветан Василев се е настъпил сам в „тангото с властта”. Според Стойчев, дестабилизирането на КТБ е в резултат на множество обстоятелства, но пак е предмет на много изследвания. При все, че е повече от ясно, че има целенасочени действия срещу КТБ, бизнесменът подчертава, че една стабилна банка не може да бъде разклатена. В този ред на мисли той смята, че очевидно е имало пропукване в банката на Цветан Василев и някой е видял възможността в това.

[caption id="attachment_422554" align="alignright" width="300"]Бизнесменът Красимир Стойчев определи Цветан Василев като изключително интелигентен човек Бизнесменът Красимир Стойчев определи Цветан Василев като изключително интелигентен човек[/caption]

В ефира на bTV бизнесменът Красимир Стойчев посочи, че едва ли има човек, който да иска да разруши собствената си банка като натрупва лоши кредити и допълни, че не е изключено КТБ да е раздавала рискови инвестиционни кредити.

Той посочи, че Цветан Василев е постъпил умно, предавайки се на властите н Сърбия. След случилото се Цветан Василев ще може спокойно да мисли за оздравяването на КТБ, посочва Стойчев. Банката в никакъв случай не може да бъде спасена с изчакване, демонстрации и пасивност. В този ред на мисли Красимир Стойчев изрази наразбирането си по отношение на обществения съвет, който се събира, дискутира и в същото време не предлага никакви мерки за спасяването на КТБ. Според бизнесмена, КТБ може да бъде спасена на принципа на "спасяването на давещия се е творение на самия давещ се" като се вземе решение всички депозитари да увеличат капитала с депозитите си.

Красимир Стойчев посочи, че според информацията, с която разполага, необезпечените депозити са 1.7 млрд. лв., а обезпечените депозити са 3.5 млрд. лв. Той зададе риторичния въпрос кой ще откаже на депозитарите, ако решат, че искат да дадат своите депозити за увеличаването на капитала на КТБ. В заключение Стойчев заяви, че е удивен от факта, че Цветан Василев, с когото се познават лично, е стигнал до тази ситуация, тъй като е изключително амбициозна личност, пише Блиц.