Възрастните хора вещаят сурова зима заради цъфналите повторно дръвчета

Очаква ни сурова зима или поне така вещаят възрастните хора.

В някои части на страната, черешите и ябълките масово започнаха да цъфтят за втори път тази година. Възрастните хора посочват, че подобно явление се случва рядко и разчитат този знак като задаваща се сурова зима. Народните вярвания сочат, че цъфнало дърво в началото на есента, предвещава много студена и сурова зима. Освен това, тя ще бъде и доста продължителна, ако може да се вярва на тези прогнози.

[caption id="attachment_421918" align="alignright" width="300"]Възрастните хора вещаят сурова зима заради цъфналите повторно дръвчета Възрастните хора вещаят сурова зима заради цъфналите повторно дръвчета[/caption]

Някои теории сочат, че овошките цъфтят по два пъти в годината, когато листата им изсъхнат преждевременно заради замърсяването на околната среда. Няколко години, след като дървото цъфне два пъти за една година, загива. От faragency.com. обаче посочват, че някои специалисти свързват това явление с наводненията и горещините, които предизвикаха различни болести по дърветата. Възрастните хора вещаят, че тази година зимата ще ни изненада по-рано от обичайното и освен това ще ни връхлети изневиделица. Всъщност тя май винаги е идвала изненадващо за всички институции, отговорни за поддържането на пътищата. Често изненадва и собствениците на транспортни фирми.

В Централна и Южна България пък цъфнаха люляците и кестените, което също потвърждава прогнозата за задаваща се сурова зима. Възрастните хора в този край на страната посочват, че есента ще бъде твърде кратка и дъждовна, но пък за сметка на това зимата ще е люта и продължителна. Поне един месец, зимата ще ни мъчи със сух студ, вещаят те. Възрастните хора са изградили прогнозите си и на фона на наблюдението на отлитащите на юг птици. Десетки хиляди лястовици вече са се отправили от нос Калиакра към южните страни, а по принцип това се случва в края на септември или началото на октомври.

На свой ред пък синоптиците посочват, че ни чакат още топли дни преди да настъпи зимата. Тази година обаче „циганското лято” ще е доста по-кратко в сравнение с предходни години. И през този месец слънцето ще успее да покачи температурите до 30 градуса, но след 20-ти септември дъждовното време се връща отново, пише Блиц.