Тайният пъзел на Георги Близнашки и Росен Плевнелиев се разплита

Скандалът около избора на Георги Близнашки за премиер се разраства. Бившият съветник на Тодор Живков има амбиции за креслото на конституционния съдия. В момента на този пост е професор Румен Токушев, който също като Георги Близнашки е преподавател в Юридическия факултет на Алма Матер. Мандатът на професора изтича през октомври месец следващата година.

[caption id="attachment_421220" align="alignright" width="300"] Георги Близнашки Георги Близнашки разчита на Росен Плевнилиев[/caption]

Сред юристите спрягани за наследници на Румен Токушев е Борис Велчев, който също се ползва с голямо доверие не само в съда, но и в Алма Матер. Според договорката между Росен Плевнелиев и Георги Близнашки, държавният глава трябва да го предложи за поста на Конституционен съдия, преди да изтече мандатът му като президент.

Това е условието, при което Георги Близнашки е приел премиерското място. В момента той е в най-високото ниво на изпълнителната власт и знае много добре, че ако иска да се сдобие с мечтания пост трябва да изпълнява стриктно препоръките на господарите си. Тъй като Георги Близнашки вече е направил няколко опита да се добере до апетитния пост, но е ударил на камък, този път разчита на подкрепата на Росен Плевнелиев.

Това е причината за атаката, която премиерът започна срещу Борис Велчев. Георги Близнашки има и план "Б". Той разчита и схемата "Марин Райков", но това за сега е само резервен вариант и Георги Близнашки предпочита да се реализира план "А", пише ПИК.