Забраняват на учениците използването на смартфони в училище

От новата учебна година влиза в сила нова забрана за учениците.

Учениците ще бъдат допускани в училище само ако цената на телефона е под 50 лева. Мнозина от училищните директори вече са въвели тази забрана, докато други все още обмислят да забранят тотално смартфоните в училище. Ръководството на 51 СОУ „Елисавета Багряна” в София ще запише в правилника си, че учениците ще могат да носят телефони в училище, чиято цена не надвишава 50 лева. Това стана ясно от директора на училището Асен Александров.

[caption id="attachment_421207" align="alignright" width="300"]Забраняват на учениците използването на смартфони в училище Забраняват на учениците използването на смартфони в училище[/caption]

Причина за въведената забрана са както кражбите на скъпите мобилни телефони, а и фактът, че всеки от преподавателите губи поне по пет минути от часа, в разпра с учениците със скъпи мобилни телефони, които по цял чяс стоят в нета. Освен всичко друго те създават комплекс на учениците, чиито родители не могат да си позволят подобна екстра и са им купили по-обикновени телефони. В този ред на мисли Александров е категоричен, че не може да се създава равенство с униформите, а в същото време социалните различия да изпъкват чрез мобилните телефони.

119 СОУ в София също въвежда по-строги правила за мобилните телефони. Учениците вече ще трябва да оставят мобилните си на бюрото на учителя преди започването на часа, каквато е практиката по време на изпити. Освен това телефоните трябва да бъдат изключени. При неспазване на правилата е предвидена система от наказания за учениците. Сред мерките са от съобщаване на родителя, през забележка до полагане на обществено полезен труд в сградата или двора на учебното заведение.

Броени дни преди началото на учебната година в много от учебните заведения кипят ремонтни дейности. За това как върви ремонтът, следят изкъсо общините. В Благоевград например експерти обикалят учебните заведения, за да констатират на място докъде са стигнали майсторите. В две от учебните заведения в града са обособени нови класни стаи, а в други две – модерни кабинети, пише Блиц.