Заразата ебола не може да дойде у нас от прилепи

Новината, че нашите прилепи не носят ебола, е доста успокояваща, след като се разбра, че в Африка смъртоносната епидемия е започнала именно от кръвосмучещ прилеп, нападнал дете. В България няма такива прилепи вампири. Нашенските се хранят само с насекоми и нямат нищо общо с африканските си събратя по вид. Освен това не мигрират към Африка, както правят птиците, а се придвижват на север към Русия и Украйна – твърди пред „Уикенд” експертът по прилепите Елена Стоева от „Зелени Балкани”.

[caption id="attachment_421025" align="alignleft" width="300"]Нито един вид европейски прилепи не е преносител на ебола Нито един вид европейски прилепи не е преносител на ебола[/caption]

В България живеят 33 от общо 35 вида прилепи, населяващи Европа. Нето един вид от тях не може да е преносител на ебола. Всички до един ядат комари и всякакви вредни насекоми. Така те са изключително полезни природни чистачи, особено през лятото, когато един единствен малък прилеп от 3 грама може да изяде 1200 комара за час, а за една нощ изяжда средно 3000 насекоми. "Това си е истинско чистене" - твърди еколожката. Излишни са притесненията за ебола – успокоява експертът. „В България всички видове прилепи са полезни, тъй като се хранят с едни от най-опасните вредители за хората. Дългогодишните наблюдения сочат, че при присъствие на повече прилепи на дадено място насекомите значително намаляват” – твърди Стоева.