Йордан Христосков направи неочаквано признание

Йордан Христосков коментира в ефира на бТВ най-наболелите в момента социални проблеми. Въпреки твърденията, че страната ни е във финансов колапс, той направи неочаквано разкритие. Социалният министър от служебното правителство заяви, че има вероятност минималната работна заплата може да бъде вдигната на 400 лева, без да това да предизвика сътресения в икономиката.

[caption id="attachment_420790" align="alignright" width="300"]Йордан Христосков Йордан Христосков заяви, че МРЗ може да бъде вдигната на 400 лева[/caption]

Според него е напълно възможно това да се случи. Той заяви категорично, че евентуалното увеличение на МРЗ (минимална работна заплата) няма да доведе до промени в нивото на заетостта и безработицата.

Йордан Христосков коментира и твърденията за увеличаване на социалните осигуровки от началото на следващата година. Той каза, че този слух е предизвикал масова истерия сред работодателските организации, които твърдят, че това увеличение би довело до увеличаване на сивия сектор.

Йордан Христосков опроверга тези твърдения и заяви, че е повече от ясно, че всеки обслужва интересите на определен кръг. Той заяви, че дори и да има увеличение в размера на осигурителните вноски, то няма да бъде в размер на 7%, а много по-малко. Йордан Христосков каза, че този слух е тръгнал след като НОИ обяви резултатите от своите изчисления с колко трябва да се вдигнат осигурителните вноски. Социалният министър каза, че увеличение вероятно ще има за фондовете "Пенсия" и "Безработица".

Йордан Христосков каза, че днес ще бъдат разгледани и предложенията за вдигането на пенсионната възраст, пише БЛИЦ.