Увеличение на тока с цели 50% поиска служебният министър на икономиката и енергетиката

Увеличение на тока, при това шоково, поискаха от служебния кабинет. Васил Щонов, служебен министър на икономиката и енергетиката, заяви, че българските граждани ще трябва да плащат по-скъп ток, за да може ресорът му да се справи с натрупаните през годините загуби.

[caption id="attachment_420668" align="alignright" width="300"]Шоково увеличение на тока Шоково увеличение на тока[/caption]

Самото увеличение на тока ще бъде с наистина огромна стойност - цели 50 на сто от сегашната му стойност. Тази мярка била абсолютно задължителна, за да може НЕК да излезе от трудната ситуация, в която се намира и да се справи с пасива от 2,9 милиарда лева, натрупан до момента.

Нещо повече, Щонов обяви, че този пасив се очаква да нарасне до 4 милиарда. Според служебният министър на енергетиката състоянието на сектора е трагично най-вече заради неадекватните решения, вземани през последните 5-10 години. "Секторът не е управляван както трябва", категоричен е Щонов.

Предшествениците му на поста не са спазвали никаква последователност в действията си - първо намаляли, после увеличавали цената на тока и така няколко пъти, недоволен е министърът, научиха от vsekiden.com. Въпреки това той обеща увеличението на цената на тока да бъде плавно.