Климатолози вещаят десетилетия на кучешки студове и големи жеги

Климатолози алармираха за предстоящи тежки катаклизми по време на провелия се конгрес в Монреал, Канада.

Според прогнозите на множество климатолози, следващите няколко десетилетия ще бъдат запомнени с полярни застудявания, големи жеги и гигантски морски вълни. По този повод „Фигаро” писа, че занапред, ако през август просто вали, ще бъде повече от добра новина. Участниците климатолози в международния форум, който бе свикат от Световната метеорологична организация към ООН предвиждат, че глобалното затопляне ще предизвика мощни изпарения, които ще засилят движението на въздушните пластове.

[caption id="attachment_420355" align="alignright" width="300"]Климатолози вещаят десетилетия на кучешки студове и големи жеги Климатолози вещаят десетилетия на кучешки студове и големи жеги[/caption]

Предстоящите резки промени в температурите, зачестяването на ураганите и останалите климатични катастрофи, ще са част от пейзажа за в бъдеще.

По време на първата световна конференция на климатолози бе очертана доста мрачна перспектива. Всички те са на мнение, че близо десетилетие, след като Протокола от Киото влезе в сила, почти никой не изпитва съмнение, че глобалното затопляне е реален феномен, който е предизвикан от парниковите газове. В подкрепа на думите си, климатолозите посочват, че само през първите десет години на това хилядолетие, средната температура се е повишила с 0.47 градуса. Резултатите от изчисленията на учените показват, че затоплянето със само един процент над средното означава увеличение на изпаренията със седем процента. Тъй като парата от океаните и останалите водни басейни е двигателят на атмосферната циркулация, ускоряването й може да бъде предвидено.

Саймън Уон от Университета в щата Юта, САЩ вещае, че валежите ще стават все по-обилни, а облаците – все по-гъсти. Прогнозата на редица известни климатолози сочи, че до 2050 година средната температура на повърхността на Земята ще скочи с два градуса. На практика това означава, че на някои места ще има нечовешки жеги и засушаване, докато други ще бъдат обхванати от люти студове. Припомняме, че подобно застудяване скова северната част на Щатите миналата година. В заключение видни климатолози посочват, че глобалното затопляне ще изиграе ролята на усилвател на всички климатични феномени, пише pik.bg.