Бизнесмени и апаратчици в люта битка за депутатско място в БСП

Бизнесмени с партиен билет редят луди пари, за да се уредят с депутатско място в БСП.

Цените за депутатско място са немислими за обикновения българин. Твърди се, че бизнесмени вече цакат над 150 бона вместо доскорошните 80 000 лева, за да се сдобият с депутатски имунитет и да станат част от редиците на БСП. Поредната политическа интрига излезе наяве покрай ожесточената борба кой да е на първите места в листата на БСП, разкрива в новия си брой вестник „Ретро”. Разбира се лобистките процеси далеч не засягат само червените редици. Тази порочна практика вилнее и в останалите политически партии.

[caption id="attachment_420022" align="alignright" width="300"]Бизнесмени и апаратчици в люта битка за депутатско място в БСП Бизнесмени и апаратчици в люта битка за депутатско място в БСП[/caption]

От „Позитано” 20 издават, че в момента тече тежка драма между бизнесмени и апаратчици на БСП по места кой по-напред да се вреди. Особеностите на преференциалния вот и очаквания дефицит в гласовете за БСП противопоставя финансово заможните на онези, които държат партийните структури. За момента апаратчиците успяват да вземат превес над бизнесмените с различни процедурни хватки. Типичният пример за това е Красимир Янков, който успя да измести бизнесмена Борислав Гуцанов от второто място в листата на Варна. Подобна битка се разиграва и в Бургас, където бизнесменът и досегашен депутат Атанас Зафиров води люта битка с червения хардлайнер Любомир Пантелеев, който е бивш областен управител и корабен механик.

Всеизвестен е фактът, че бизнесмените държат изкъсо партийните организации в големите градове на страната. За сметка на това пък соц функционерите имат по-добра връзка с малките населени места, което им дава сериозно предимство във фотофиниша. Запознати с апаратните игри разясняват, че окончателния състав на листите след водача се подлага на гласуване в областните съвети на БСП. Ако малките се обединят там, на практика това означава, че имат много големи шансове да изхвърлят големите от играта. Няколкото драми във водачите на лисите вероятно ще бъдат решени на извънреден пленум на БСП, който ще се проведе до края на месеца, пише pik.bg.