Хакер е източил информация от разследващите случая с малайзийския Боинг 777

Излязоха наяве скандални разкрития, свързани с разследването на злощастния малайзийски Боинг 777, който се разби в Украйна.

Припомняме, че малайзийския Боинг 777 изчезна на 8 март с 239 души на борда и нито един от тях не оцеля. Малайзийският вестник „Star” излезе с публикация на страниците си, от която става ясно, че компютрите на служителите, занимаващи се с разследването на случая с малайзийския Боинг 777, са били подложени на хакерска атака. Източник от силите за сигурност съобщава, че сред служителите, чиито компютри са били хакнати, има сътрудници на Управлението на гражданската авиация, както и на Съвета за национална сигурност на Малайзия и на авиокомпанията Malaysia Airlines.

[caption id="attachment_419944" align="alignright" width="300"]Хакер е източил информация от разследващите случая с малайзийския Боинг 777 Хакер е източил информация от разследващите случая с малайзийския Боинг 777[/caption]

От Агенцията по национална киберсигурност на Малайзия съобщават, че хакерът е разпратил на съответните сътрудници зловреден вирус чрез файл още на 9 март. Въпросният файл гласи, че Боинг 777 е бил открит. В момента, в който служителите установявали наличието на заразен документ, хакерът източвал информация от компютрите им. Предполага се, че въпросният хакер е базиран в Китай. Той е успял да разпрати зловредния файл до 30 компютъра. Служителите на Агенцията за киберсигурност в Малайзия са се заели с разследване на случая, което се води съвместно с Интерпол.

Припомняме, че в продължение на месеци специалисти от цял свят претърсваха големи райони в Индийския океан. На няколко пъти различни обекти бяха сочени като останки от злощастния Боинг 777 на малайзийските авиолинии, но се оказваха фалшива следа. Не бе открито нищо от летателния апарат и под водата. За момента малайзийският Боинг 777 остава в пълна неизвестност. Подводното търсене вече е съсредоточено на стотици километри на юг в Индийския океан от мястото, на което се предполагаше първоначално, че се е разбил самолетът. Тези дни бе съобщено, че от банковите сметки на четирима от пасажерите на борда на малайзийския Боинг 777, са изтеглени суми в размер на 34 хиляди долара пише pik.bg, позовавайки се на информация на Bnews.bg.