Георги Корчев прогнозира множество потопи през следващите 10 години

Топ метеорологът доц. д-р Георги Корчев, който е шеф на НИМХ към БАН направи изключително тежка и стряскаща прогноза за времето.

При все, че Георги Корчев прогнозира, че атмосферата ще се успокои след 15-18 август, той посочва, че през следващото десетилетие ни очакват още множество потопи. Метеорологът обаче е категоричен, че в случая не може да се говори за някаква цикличност, а по-скоро за кратки метеорологични вариации, свързани с изменението на климата. Тези изменения нямат точен темп. Нормално е на фона на сушата, която ни беше застигнала през предходните години, през следващите години да се очаква глобална циркулация, която обуславя дъждовното време над региона.

[caption id="attachment_419109" align="alignright" width="300"]Георги Корчев прогнозира множество потопи през следващите 10 години Георги Корчев прогнозира множество потопи през следващите 10 години[/caption]

Георги Корчев прогнозира, че още поне десетина години напред през топлото полугодие ще има валежи с такъв интензитет. След като този период отмине, метеоролозите ще се заемат с изготвянето на много подробен анализ, какъвто искат хората, потребяващи тази информация – МОСВ, Гражданска защита, различните браншове в икономиката и др. Георги Корчев изрази надежда, че след изготвянето на този анализ на екстремните метеорологични явления от пролетно-летния сезон на тази година, ще могат да дадат конкретни данни, за да се подготвят държавните институции и населението какви аномалии ни очакват в близко бъдеще.

Метеорологът подчерта, че тенденцията е, че в резултат на изменението на циркулацията на въздушните маси в региона ще има множество интензивни валежи през топлия период на годината. По отношение на твърденията за глобалното климатично оръжие HAARP, Георги Корчев е категоричен, че е несериозно да се говорят такива неща. Той подчерта, че във физиката и в частност в метеорологията съществува цял раздел, посветен на методите за въздействие на атмосферата и явленията. Всичко направено до този момент обаче се свежда до дейностите по противоградова защита, тоест човешко въздействие върху мощните градоносни облаци с цел да се намали големината на градовите зърна, образуващи се в тях, пише pik.bg.