В КТБ са замразени средства на дете, нуждаещо се от лечение в чужбина

Валери Димитров, който е член на Експертния консултативен съвет за КТБ направи скандално разкритие в ефира на Нова тв.

Той разкри, че в КТБ има блокирани средства за лечението на детенце в чужбина. Валери Димитров е на мнение, че дъщерната банка би могла да работи, тъй като е поставена под особен надзор заради банката майка. На свой ред Емил Хърсев, който също е член на Експертния консултативен съвет за КТБ подчерта, че още днес би могло да бъде пусната да работи дъщерната банка на КТБ. Той е категоричен, че това ще доведе до известно потушаване на напрежението сред потърпевшите от скандалите, заформили се около КТБ.

[caption id="attachment_418803" align="alignright" width="300"]В КТБ са замразени средства на дете, нуждаещо се от лечение в чужбина В КТБ са замразени средства на дете, нуждаещо се от лечение в чужбина[/caption]

Хърсев подчерта, че е задължително да се намери решение за проблема на КТБ и допълни, че са налице всички основания банковата институция да бъде оздравена и да започне работа.

Според Емил Хърсев, Фондът за гарантиране на влоговете ще плати парите за лечение на въпросното детенце в чужбина. Финансистът подчерта, че тези средства биха могли да бъдат изплатени и по-рано, но за целта Управителният съвет трябва да вземе решение. Бившият шеф на сметната палата Валери Димитров допълни, че е възможно да бъде осигурен заем от друга банка чрез залог и да бъдат осигурени необходимите средства за лечението на детенцето. Димитров е на мнение, че КТБ може да бъде оздравена. Сред множеството възможности за оздравяването на КТБ са други банки да станат акционери, както и държавата. Ексдиректорът на Сметната палата изрази недоумение защо това не се прави и не намира логичен отговор на този въпрос. И двамата финансови експерти бяха на мнение, че КТБ трябва да бъде спасена навреме и решението на проблема не бива да се отлага във времето, тъй като това само би задълбочило кризата.

Емил Хърсев бе категоричен, че колегите му от БНБ се страхуват. В заключение той посочи, че в КТБ има достатъчно средства и след като бъде оздравена може да продължи да работи, пише pik.bg.