Симеон Матев посочва, че виновник за природните стихии е феноменът Ел Ниньо

Топ метеорологът Симеон Матев алармира, че ако досегашните бедствия са ни се сторили страшни, то те са истински рай в сравнение с онова, което предстои.

Симеон Матев предупреждава, че глобалното затопляне натрупва допълнителна енергия в природата, която ще се изрази в още по-сериозни катаклизми занапред. При все, че най-страшното за момента е отминало, топ метеорологът е на мнение, че наистина има основание за бъдещи притеснения. Симеон Матев подчертава, че природни бедствия като тези, които застигнаха страната ни напоследък не е имало в близките 130 години.

[caption id="attachment_418284" align="alignright" width="300"]Симеон Матев посочва, че виновник за природните стихии е феноменът Ел Ниньо Симеон Матев посочва, че виновник за природните стихии е феноменът Ел Ниньо[/caption]

Той изключва 1976 г., когато София е била застигната от поройни дъждове. Сборното количество на валежите, които са се изсипали тогава над столицата възлизат на хиляда литра на квадратен метър. За сравнение метеорологът посочва, че само до момента над София са се излели са около 690 литра на квадратен метър предвид, че в момента се намираме в разгара на лятото и до края на годината има още доста време.

На въпрос „Какво ни очаква в дългосрочен план”, Симеон Матев отбелязва, че за съжаление в момента се намираме в доста динамичен период по отношение на метеорологичните явления с доста нови и променливи фактори, на които не може да се окаже влияние и които трудно биха могли да бъдат прогнозирани. На фона на всички природни бедствия, Симеон Матев се надява „палачинката вече да се е обърнала” и вещае доста сух и горещ август. Той подчертава, че колкото по-напред във времето отиваме, толкоз прогнозата се превръща в „ала-бала”. При все, че още е твърде рано да се говори за това каква зима ни очаква, Симеон Матев посочва, че по всяка вероятност тя ще е по-топла от нормалното, с повече мъгли и по-малко сняг в равнините.

В заключение Симеон Матев посочи, че природните стихии в България и по света се определят от феномена Ел Ниньо. Трудно биха могли да бъдат направени каквито и да било прогнози, той като не се знае силата му и до каква степен ще окаже влияние на времето като цяло, пише Блиц.