Барак Обама най-накрая спря да се прави на ударен за своеволията на американските войници

Барак Обама най-накрая изплю камъчето и призна, че американските войници са измъчвали задържани след атентатите на 11 септември 2001 година. По време на пресконференция в Белия дом американският държавен глава потвърди, че много от задържаните по подозрения в тероризъм, са били измъчвани.

[caption id="attachment_418003" align="alignright" width="300"]Барак Обама Барак Обама[/caption]

"Направихме някои доста грешни неща, наред и с правилните", посипа си главата с пепел Барак Обама по повод измъчваните затворници, заподозрени, че са членове на Ал Кайда. Целта на боевете била да се извлече информация от задържаните хора. Признанието на президента на Щатите идва непосредствено след като беше публикуван доклад за действията на американското разузнаване след трагичния 11 септември.

Самият Барак Обама категорично забрани използването на насилствени методи при разпитите на задържани още със сядането си в президентския стол през 2009 година. Които методи бяха разрешени и признати от администрацията на предшественика му Джордж Буш. Обама все пак се опита да оправдае до известна степен действията на войниците със страха от евентуални нови атаки, научиха от ПИК.