Симеон Дянков е потърпевш заради членството си в руската ВТБ

Симеон Дянков не може да вижда децата си. Бившият финансов министър е потърпевш от санкциите, които от САЩ наложиха на руската банка ВТБ заради подкрепата им към сепаратистите в Украйна. А Симеон Дянков е член на ръководството на финансовата институция и като такъв няма право да пътува до САЩ, в което всъщност се състои и санкцията на Вашингтон.

[caption id="attachment_417845" align="alignright" width="300"]Симеон Дянков и семейството му Симеон Дянков и семейството му[/caption]

Заради българския си паспорт, екс министъра на финансите няма да има проблеми да пътува из страни от Европейския съюз, макар и ЕС да се присъедини към санкциите. Новите мерки ограничават достъпа на акционери и хора, на ръководни постове във ВТБ до САЩ. Така на практика Симеон Дянков няма как да отиде до Америка, за да се срещне с двамата си синове - Андрей на 9 годинки и Марко, на 6.

Те са от брака на Дянков с американката Карълайн Фройнд, с която бившият вицепремиер се разведе тайно преди няколко месеца. За да избегне забраната, Симеон Дянков ще се опита да си издейства пътуване през Океана с научна цел. Както знаете, Дянков е професор в Харвард, в школата за лидери "Джон Кенеди". И именно това може да се окаже пропускът му за Америка, предават от ПИК.