Летовници откриха корозирала бомба на плаж в Бургас

Един от плажовете в Бургас се размина на косъм от взрив.

Летовници изпаднали в ужас, когато се натъкнали на корозирала авиационна бомба на един от плажовете в Бургас. Взривното устройство е било открито в района на плажа в квартал „Крайморие” в Бургас, става ясно от информацията, дадена от пресслужбата на Военноморските сили.

Боеприпасът е бил открит от летуващите на дълбочина от два метра и разстояние от около четири метра от скалистия бряг на бургаския плаж.

[caption id="attachment_417551" align="alignright" width="300"]Летовници откриха корозирала бомба на плаж в Бургас Летовници откриха корозирала бомба на плаж в Бургас[/caption]

От Военноморските сили са поискали помощ за обезвреждането на авиационната бомба. След сласификацията на опасния боеприпас, водолази от състава на групата са го извлекли на брега. Специалисти уточняват, че става въпрос за осколочна авиационна бомба. Взривното устройство е с взривател, тип „АО-10” и е силно корозирало. След изваждането му от водата, опасният предмет е бил транспортиран до поделение в Бургас, където е унищожен на специално оборудван за целта полигон, пише Блиц.

Преди броени дни жена се натъкна на неприятната гледка на мъртъв делфин. Животното е било изхвърлено на брега на северния бургаски плаж в района на ресторант „Фиеста”, съобщава burgas24.bg. Заради разлагащия се труп на делфина наоколо се носела силна неприятна миризма. Жената разказва, че веднага позвънила на спешния телефон 112, надявайки се, че ще реагират бързо. Половин час по-късно обаче на мястото все още нямало никой, отбелязва очевидката в социалната мрежа. От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас са извършили проверка по сигнала. Те са категорични, че в случая не става въпрос за отравяне или бракониерство, а делфинът е умрял от старост.

По-рано днес бе открит труп и на още един делфин по тялото, на който ясно личат следи от прободни рани. Този факт навежда на мисълта, че бозайникът е бил убит. Тепърва предстои експерти от РИОСВ – Бургас да се заемат със случая.