Клиенти и служители на КТБ ще организират протести

Засегнатите от затварянето на КТБ взеха решение.

Те призоваха всички клиенти на КТБ, които са потърпевши от кризата да се обединят в съвместни действия. Клиенти и служители на КТБ създадоха група в социалната мрежа Фейсбук, озаглавена „Искаме си заплатите. Отворете КТБ незабавно”. Ощетените клиенти са хиляди и ако не се сплотят и да организират натиск под формата на протести, в никакъв случай няма да видят парите си до декември, а не е изключено и въобще, коментират създателите на фейсбук групата.

[caption id="attachment_417543" align="alignright" width="300"]Клиенти и служители на КТБ ще организират протести Клиенти и служители на КТБ ще организират протести[/caption]

Създателите на групата са категорични, че зад затварянето на КТБ прозират користни цели. Те изразяват надежда рано или късно всеки от виновниците за кризата в банката да получи своето възмездие. В последно време в социалната мрежа се появиха и други групи с подобни призиви. Сред тях е и „еГрупа на недоволните от блокираните сметки в КТБ”. В тази група потребителите повечето, от които са клиенти на КТБ споделят правни съвети и търсят съмишленици за предприемането на съвместни действия и организирането на протести.

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев пък изрази недоумение от факта, че гражданите, които имат влогове в КТБ или получават заплатите си там, биват държани в невидение. Докато КТБ беше тема номер едно, в един момент всички млъкваха, подчертава той. Клиентите на КТБ няма да могат да ползват средствата си в продължение на шест месеца. По този случай при Константин Пенчев са пристигнали редица жалби. Според омбудсмана, проблемът е, че КТБ се е превърнала от една обикновена банка в мегабанка или банката на властта. Всичко, което се е случвало в КТБ е било под контрола на БНБ, но повече от очевидно е, че е липсвало желание да има надзор.

В заключение Константин Пенчев посочва, че БНБ не реагира адекватно на създалата се ситуация в КТБ и по този начин показа, че не може да се справи с кризата, пише pik.bg.