Учени най-накрая дадоха отговор на въпроса защо са изчезнали динозаврите

Защо са изчезнали динозаврите? Учените от години се опитват да дадат отговор на този въпрос, но безуспешно. Теориите за изчезването на най-големите бозайници, обитавали някога планетата, са хиляди. Експерти от университета в Единбург, Шотландия обаче са категорични, че са разкрили причината, довела до масовото изтребление на динозаврите.

Защо са изчезнали динозавритеПоследното им проучване, представено от Би Би Си, показва, че действително, огромен астероид, ударил Земята, е причинил смъртта на всички динозаври. Само че не силата му е довела до измирането им. Просто в самият период, в който се е случил въпросният катаклизъм, динозаврите вече са били значително по-малко като брой, тъй като климатичните условия на планетата, в това число и силната вулканична активност, както и прекалено високите нива на морската вода, са им се отразили неблагоприятно.

В резултат на което числеността им намаляла значително. Доктор Стив Брусат от университета в Единбург определя съдбата на динозаврите като "много лош късмет". Специалистът е категоричен, че ако астероидът беше ударил планетата милион години по-късно или по-рано, митичните животни са щели да оцелеят, предават от "24 часа".