Очакват се нови локални наводнения

Екоминистерството алармира, че се задава нова порция проливни дъждове и наводнения.

От там предупреждават, че интензивните локални валежи ще причинят наводнения. Очакваните количества дъжд в област Видин са около 50 литра за квадратен метър. От пресцентъра на Министерството на околната среда и водите подчертаха, че се позовават на прогнозата на синоптиците от НИМХ към БАН. Прогнозата сочи, че облачността ще се развие първо в западните части на страната, а в по-късните следобедни часове ще обхване и Централна България.

[caption id="attachment_417407" align="alignright" width="288"]Очакват се нови локални наводнения Очакват се нови локални наводнения[/caption]

Купесто-дъждовните облаци ще донесат нови неприятности, тъй като се очакват сериозни наводнения на места. На места краткотрайните дъждове ще бъдат придружени с гръмотевици. Очаква се вятърът да се усили временно. По-интензивни ще бъдат дъждовете в планинските райони и северозападната част на страната. От Министерството на околната среда и водите предупредиха, че заради високата почвена влага в резултат на дъждовете, е възможно да се стигне о съществено повишение на нивата на реките. Не са изключени наводнения в района около водосборите в Родопите. Очаква се нивата на някои реки да се покачат съществено.

От екоминистерството поясняват, че най-сериозно покачване на нивата на реките се очаква западно от река Огоста – т.е. р. Тополовец, Войнишка, Скомля, Тимок, Лом, Арчар и Цибрица. Освен това се очаква повишение на нивото на реките Ерма, Нишава, р. Блато и р. Искрецка (горната част от водосборите на Огоста и Искър) и горното течение на р. Струма Струма (р. Конска, р. Трекленска, р. Драговищица, р. Соволянска Бистрица). Предимно слънчево ще остане само над източните райони на България, пише pik.bg. Синоптиците дават лъч светлина с прогнозата си за месец август. Очаква се месецът да бъде типично летен – с много горещи дни. Обещанията на синоптиците са, че през август почти ще забравим за дъждовете. Дали обаче времето няма да ни поднесе поредната изненада, предстои да разберем.