Стотици българи станаха жертва на на най-новата интернет измама

Нова интернет измама набира скорост с пълна сила. Измамниците призовават жертвите си да закупят ваучер, струващ 100 лева, който ще ги отърве от наказателна отговорност. Специален софтуер изпраща съобщение на компютъра на жертвата, че достъпът до файловете му е блокиран поради съображения за сигурност. За да изглежда всичко достоверно дори се появява логото на МВР и ФБР.

Съобщението гласи още, че жертвата е заподозряна за нерегламентирано теглене от интернет и съответно може да стане обект на разследване от съответните органи, занимаващи се с разкриването на кибер престъпления.

[caption id="attachment_417410" align="alignright" width="300"]измама Нова измама плъзна в нета[/caption]

Жертвите на тази интернет измама получават и подробни инструкции за закупуването на ваучер за 100 лева, който съдържа ПИН код за отблокиране на компютъра. Наивниците, които са извършвали нерегламентирани тегления обикновено, бързат да закупят ваучера, тъй като се страхуват, че могат да бъдат подведени под отговорност за действията си, съобщава Албена Спасова, председател на киберакадемията за разследване на престъпления и измами в интернет пространството.

Компютърни специалисти предупреждават, че лесно можем да се отървем от вируса. В Гугъл има подробни инструкции как да направим това. Обикновено парите, събрани от тази измама, се използват от престъпниците за закупуване на фалшиви интернет акаунти и кредитни карти, които използват за извършването и на други измами, пише БЛИЦ.