Финансистът не смята, че акционерите ще успеят да спасят КТБ

Георги Ангелов заяви в ефира на bTV, че по всяка вероятност КТБ няма да отвори врати отново.

Финансистът не смята, че ще дойде момент, в който КТБ ще заработи когато и да е това във времето. Относно създалата се ситуация в КТБ, Георги Ангелов подчерта, че в нито един случай в Европа, акционерите не са успели да спасят фалираща банка.

Той заяви, че Европейската комисия не ни връща парите, но ние трябва да осигурим финансиране на одобрените проекти. Ако разплащането бъде замразено и не бъде изпълнено в срок, на практика това означава, че страната ни трябва да финансира 100% от европроектите.

[caption id="attachment_417377" align="alignright" width="300"]Финансистът не смята, че акционерите ще успеят да спасят КТБ Финансистът не смята, че акционерите ще успеят да спасят КТБ[/caption]

Финансистът заяви, че изчисленията сочат, че ако този сценарий се разиграе, България ще спести 100 милиона, но пък ще изгуби милиард. Безспорен е фактът, че когато бюджетът е празен, то все от някъде трябва да се набавят средства. Във връзка със затворената КТБ, Ангелов подчерта, че трябва да бъде взето решение и ако се изплащат депозитите, отново ще бъдат необходими средства.

Финансистът на Институт Отворено общество припомни, че министърът на финансите в оставка Петър Чобанов, както и правителството на Орешарски предложиха бюджетът да бъде актуализиран, но не толкова, колкото иска ГЕРБ. Относно колапса на Здравната каса, Ангелов е категоричен, че след като не се предприемат никакви реформи, е повече от нормално системата да се задъха. Между досегашното управляващо мнозинство и опозицията имаше съгласие, че е необходимо да бъдат увеличени средствата по това перо. Служебното правителство няма право да прави корекции по бюджета. Единственото, което би могло да напрани е да вдигне лимита на дълга.

Ако бъдат вързани ръцете на служебното правителство без достъп до финансови средства, то тогава какво очакваме да се случи, попита Георги Ангелов. В заключение той посочи, че е необходимо служебното правителство да може да реагира в ситуация на паника и криза, пише Блиц.