Летял ли е наистина украински щурмовик до малайзийския Боинг 777

Случилото се с малайзийския Боинг 777 продължава да тъне в мистерия. Вчера от Русия обявиха, че разполагат с данни, според които самолет на украинските военновъздушни сили е летял в непосредствена близост до пътническия самолет. Украинският щурмовик СУ-25 се е намирал само на 3-4 километра от малайзийския Боинг 777 малко преди той да се взриви във въздуха.

Боинг 777Данните бяха изнесени от Министерството на отбраната на Русия. От Пентагона в САЩ, а също и от Киев обаче се съмняват в достоверността на информацията. Айлин Лайънз, официален представител на американското военно ведомство, заяви, че все още нямат категорични доказателства, че до взривения Боинг 777 наистина е летяла украинска военна машина.

Президентът на Украйна Пьотр Порошенко също обяви, че по време на трагедията всички военни самолети на страната са се намирали на земята, научиха от БЛИЦ. В същото време американският репортер Робърт Пери разкри, че от сигурни източници знае, че разузнавателните сили на САЩ разполагат със снимки, на които се вижда, че Боингът е свален от украинска ракета. Към момента обаче кадрите не са разпространени официално.