Промени, касаещи гражданите с кредити, влизат в сила от днес

След стотиците случаи на клиенти, потърпевши от неясните условия и скрити клаузи в договорите им за кредити, от днес влиза в сила нов закон, целящ намаляване на злоупотребите и измамите до минимум. Новите точки в закона предвиждат отпадането на съществуващите в момента такси за усвояване, управление и предсрочно погасяване на кредита, които допълнително натоварват гражданите.

Промяната важи не само новите кредити, но и тези изтеглени преди приемането на закона и неговото влизане в сила.

[caption id="attachment_416941" align="alignright" width="300"]кредити Нови правила за потребителски кредити влизат в сила от днес[/caption]

Според измененията в закона за кредити, ако един гражданин погаси ипотечния си кредит още в първата година от неговото усвояване, той дължи на банката такса за предсрочно погасяване в размер в минимален размер, т.е. 1%, а не както беше досега на 5%.

Законът предвижда още една промяна, имаща за цел свеждането на злоупотребите до минимум. От днес банките нямат право да променят едностранно условията по договорите за отпускане на кредити. Освен това се забранява използването на по-дребен шрифт в договорите. Всички условия по договорите трябва да бъдат изписани с еднакъв шрифт. Измененията касаят и бързите кредити.

Промените засягат и некоректните клиенти на банките. Предвижда се увеличаване на наказателните лихви за забавяне погасяване на вноските по кредита. Предстои въвеждането на още две изисквания - за сключването на застраховка и за поръчители за отпускането на кредита, пише ПИК.