Дясната ръка на Цветан Василев даде показания срещу него

По всичко личи, че щастливите дни на банкера Цветан Василев са останали в миналото.

Над главата на Цветан Василев вече надвиснаха черни гръмоносни облаци. Мажоритарният собственик на КТБ е все по-близо до обвинение и по всяка вероятност ключова роля за тях ще окажат показанията на Бисер Лазов, който бе считан за дясната му ръка. Запознати издават, че финансистът е разкрил пред прокурори, че колосалната сума от 206 милиона лева, е била източена от КТБ на траншове в срок от три години.

[caption id="attachment_416915" align="alignright" width="300"]Дясната ръка на Цветан Василев даде показания срещу него Дясната ръка на Цветан Василев даде показания срещу него[/caption]

За да замаже следите по липсата на крупната сума, банкерът Цветан Василев дал нареждане в телефонен разговор с изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев сумите да бъдат изписани като фиктивен кредит. Четирима от обвинените служители на КТБ също са потвърдили показанията на Бисер Лазов. Документалното оформяне на измамата е станало на 20 юни с активното участие на главния счетоводител на КТБ Мария Димова. Тя е поискала от IT отдела да извърши фалшификация на часа и датата в счетоводната информационна система, за да може дългът да бъде вписан преди влизането на квесторите, изпратени от БНБ.

Бисер Лазов е съдействал активно на прокуратурата, за да може да бъде повдигнато обвинение на Орлин Русев за длъжностно присвояване в особено големи размери. Обвинение ще бъде повдигнато и срещу главния счетоводител Мария Димова, зам.-главния счетоводител Борислава Кючукова и главния касиер Маргарита Петрова. Броени дни преди да се стигне до обвинения и арести в КТБ разследване на Информационна агенция „ПИК” установи, че от банката на Цветан Василев са били източени над 1.2 млрд. лева посредством свързани с него търговски дружества.

Както вече ви уведомихме, търговските дружества са били регистрирани на един адрес, нямат служители, а само управител. При все, че не са извършвали никаква търговска дейност, те са получили от КТБ кредити в размер на десетки милиони без никакъв проблем. Докато вложителите в КТБ са в прединфарктно състояние, то Цветан Василев се разхожда спокойно из улиците на австрийската столица – Виена, пише pik.bg.