Козметика, причиняваща инфекции, заля пазара у нас

Опасна козметика заля търговската мрежа у нас. Инспекторите от Регионалния здравен инспекторат в Добрич откриха в магазините в града козметика, която причинява алергии, инфекции и куп сериозни заболявания.

Опасната козметика попада в кръвта. Инспекторите са открили отровни кремове за ръце, произведени в Швейцария. Установено е, че в тях се съдържа патогенна бактерия, която причинява инфекции като пневмония, отит и абсцеси. Бактерията, открита в опасната козметика поразява не само намазаната повърхност, но и останалите тъкани, разпространявайки се по лимфата.

[caption id="attachment_416908" align="alignright" width="300"]козметика Опасна козметика заля пазара у нас[/caption]

Последиците от приложението на опасната козметика са много сериозни, тъй като лечението е изключително трудно. Бактерията е резистентна на антибиотици и не се повлиява от техния прием.

Опасен за употреба е и крем за крака на финландската фирма Natura Siberica, който е бил открит в магазини за козметика в Добрич. Той съдържа опасното вещество метилизотиазолинон, което води до алергии и инфекции на кожата. Опасното вещество се съдържа в още един продукт на марката. Това е почистваща и стягаща маска за лице, чиято употреба също може да доведе до кожна алергия и други усложнения.

Освен опасната козметика инспекторите са открили в магазинната мрежа и опасни пълнители за електронни цигари. Те са без специален механизъм за затваряне и в тях се съдържа никотин в количества, значително по-големи от посочените на етикета, пише БЛИЦ.