Росен Плевнелиев вече обмисля вариантите за съставяне на служебния кабинет

Кои са хората, които ще влязат в служебния кабинет след като настоящото правителство подаде оставка? Този въпрос си задават всички в България, след като стана ясно, че е въпрос на дни премиерът Пламен Орешарски да обяви, че оглавяваният от него кабинет се оттегля.

[caption id="attachment_416861" align="alignright" width="240"]Кой ще влезе в състава на служебния кабинет? Кой ще влезе в състава на служебния кабинет?[/caption]

Според запознати Росен Плевнелиев вече е започнал да реди имената за служебния кабинет, за да бъде подготвен за момента, в който настоящите управници се оттеглят. Основният проблем пред държавния глава е кой ще поеме финансовото министерство в условията на настоящата криза. Най-вероятно това ще е подуправителят на БНБ Кирил Христов, който е спряган и за поста на служебен премиер.

Той ще трябва да овладее проблемите с държавния бюджет, а също и недостига на средства в Здравната каса. Вицепремиер най-вероятно ще бъде Екатерина Захариева, която се очаква да заеме и поста на министър на регионалното развитие. Професор Николай Петров е най-вероятното име за министър на здравеопазването, който заемаше същия пост и в служебния кабинет, оглавяван от Марин Райков.

Външен министър най-вероятно ще е Соломон Паси, който беше на тази позиция и по времето на управлението на НДСВ, научиха от БЛИЦ.